Het zal je nog verbazen hoeveel mensen niet geloven dat paardrijden een echte sport is. Een beetje op een paard zitten die vervolgens alles voor je doet. Dat is toch geen sport? Wie dit denkt, heeft het echter goed mis. De dames die een ruitersport beoefenen zullen dit dan ook volmondig beamen. Een uurtje paardrijden staat gelijk aan een flinke cardio en/of krachttraining. Voor de dames die echt minimaal 5 a 6 keer per week paardrijden betekent dit dan ook dat ze over een enorm goede conditie en fysieke gesteldheid beschikken.
Ben jij iemand die dol is op paardrijden? En krijg je altijd te maken met vooroordelen over jouw favoriete sport? Laat je dan vooral niets wijsmaken en wimpel ze af met de volgende grootste fysieke voordelen tijdens en na het paardrijden.
Verhoogde hartslag tijdens het rijden
Wie vaak paardrijdt, zal merken dat je na een intensieve training al gauw met een rood en bezweet hoofd het parcours verlaat. Sceptici zullen direct melden dat dit bijna niet van het paardrijden kan komen. Ga eens 5 kilometer hardlopen, dan weet je pas écht wat trainen is. Het klopt natuurlijk dat paardrijden en sporten zoals bijvoorbeeld hardlopen niet met elkaar te vergelijken zijn. Toch staat een uurtje flink paardrijden wel gelijk aan een goede cardiosessie. Tijdens het sporten verhoogt de hartslag aanzienlijk en wie meerdere keren per week rijdt kan haar conditie zeker vooruit voelen en zien gaan.
Vergelijk het maar eens met het vullen van de hooiruiven voor paarden. Zolang je blijft vullen, zullen zij blijven verteren. Doe je dit niet, dan stopt het gehele proces. Dit geldt ook voor paardrijden. Zolang je regelmatig blijft rijden, staat je hart continu voor nieuwe uitdagingen. Hierdoor verbetert je fysieke gesteldheid aanzienlijk. Let op: met één keer per week kort rijden kom je er niet. Je moet echt op structurele basis lange ritten maken om effect te zien.
Je ontwikkelt je lichaam direct aan twee kanten
Bij veel sporten is duidelijk te zien dat er een scheve houding ontstaat. Aan de ene kant wordt het lichaam meer getraind dan aan de andere kant. Dit zorgt voor een disbalans in het lichaam. Hierdoor kunnen zelfs rug- en nekklachten optreden. Bij paardrijden is dit niet het geval. Vanaf de eerste les wordt er al gehamerd op de juiste houding. Hierbij zit je met rechte rug op het paard en train je direct beide kanten van het lichaam op gelijke wijze.
Overigens is het wel ook verstandig om naast het paardrijden ook nog een andere sport te doen. Hiermee kun je je spieren optimaal trainen en ook de spieren die je tijdens het rijden niet gebruikt aan het werk zetten. Zo verhoog je je conditie en vergroot je je spiermassa. Zoals een hindernis voor springpaarden de uitdaging voor je paard biedt, kan je je eigen lichaam ook nog eens extra uitdagen door verschillende sporten te volgen. Dit hoeven niet eens direct zeer intensieve sporten te zijn. Fietsen of incidenteel hardlopen kunnen al wonderen doen.