Fast fashion is een groot probleem van hedendaagse mode. We kopen een item, dragen het twee keer, en dan is het stuk of uit de mode. Snel door naar het volgende shirtje of paar schoenen! Dit komt omdat de collecties elke maand moeten wisselen en de kwaliteit bewust laag wordt gehouden. Natuurlijk is het leuk om er op elk feestje weer flitsend uit te zien, maar dat hoeft echt niet altijd met gloednieuwe items. Dit geldt niet alleen voor kleding, maar ook zeker voor sieraden en horloges. We vertellen je graag waarom wij denken dat jouw kapotte horloge een tweede leven verdiend.
Horloges vs. kleding
Gelukkig lijkt de fashionindustrie zich hier langzaam bewust van te worden. Sommige kledingmerken zetten in op duurzaamheid en proberen lang gebruik te stimuleren. We zijn er nog niet, maar het begin is gemaakt in de kledingbranch. Helaas is deze trend nog niet overgeslagen naar sieraden. Het lijkt er zelfs op dat ook horloges steeds vaker worden gezien als wegwerpproduct bedoeld voor een enkele gelegenheid. Dit is opvallend als je bedenkt dat niet zo heel lang geleden een horloge nog een leven lang meeging.
Dit is natuurlijk hartstikke zonde. Bij het produceren van een kwalitatief hoogwaardig horloge komt vaak veel arbeid kijken. Daarnaast kost het veel energie en materialen om tot een mooi resultaat te komen. Het is eigenlijk van de zotte om een dergelijk stukje vakmanschap na een paar keer dragen in de kast te leggen. Dit gaat naar ons idee niet alleen op voor exclusieve merken als Omega, maar ook voor horloges van fashion merken zoals Tommy Hilfiger.
Horloge reparatie is eenvoudiger dan je denkt
Een veel gehoorde reden waarom mensen hun horloge niet laten repareren, is dat het te veel gedoe kost. Allereerst moet je met je klokje naar een fysieke juwelier in de buurt. Het duurt even voordat de verkoper tijd voor je heeft waarna hij je verteld dat hij je horloge moet opsturen. Hij weet niet wat het gaat kosten maar kan je wel vertellen dat je hem zes weken kwijt bent. Na drie weken belt hij op met een prijsindicatie waar je stijl van achterover slaat. Laat maar zitten, denk je…
Hoewel het bovenstaande scenario tot voor kort realistisch was, zijn er tegenwoordig goede alternatieven. Een gebroken horlogeglas of een lege batterij is zo gefixt. Neem de horlogemakers van The Watch Lab. Horloge reparatie is hun specialisatie dankzij hun gecertificeerde personeel. Zij kunnen je horloge repareren of onderhouden zodat hij weer jaren mee kan. Dit allemaal eenvoudig online met transparante prijzen. Scheelt je een hoop gedoe!
Is je horloge stuk, beschadigt of toe aan onderhoud? Laat hem dan dus niet verstoffen in de kast maar geef hem de kans op een tweede leven. Horloges zijn immers kleine kunstwerkjes die wat liefde op z’n tijd echt wel verdienen. Je zal zien dat je je horloge na reparatie weer zal waarderen alsof hij nieuw is.